Investigimi i BIRN/ Paratë e pista “Gjithçka shndërrohet në ndërtesa”

Shqipëria ka bërë hapa pas në luftën kundër pastrimit të parave të lidhura me krimin e organizuar dhe korrupsionin, të cilat deformojnë tregun e pasurive të paluajtshme dhe zhvillimin e qëndrueshëm ekonomik të vendit. Nga Klodiana Lala Kur Skënder Methasani mori në duar drejtimin e kompanisë së sekuestruar “Rens 2015” në Shkodër, borxhet ishin kapicë, punëtorët të stresuar dhe pulat ishin aq të vjetra, sa nuk prodhonin më vezë. Methasani nga Agjencia e Administrimit të Pasurive të Sekuestruara dhe Konfiskuara u caktua si administrator nga gjykata në nëntor 2019. Thuajse…

Lexo më tepër

E gjithë bota është në luftë

Nga Hans-Werner Sinn Vendet perëndimore po hapin më në fund sytë para shkallës së gjerë të krizës që ka shkaktuar COVID-19 dhe tani duhet të ndërmarrin masa të gjera. Të gjitha vendet duhet të ndjekin shembullin e Kinës në përballjen me koronavirusin me të gjitha burimet e disponueshme. Ata duhet të mësojnë gjithashtu nga Gjermania përsa i takon menaxhimit të pasojave ekonomike. Lufta kundër COVID-19, është një luftë e mirfilltë. Kina duket se e ka fituar betejën e parë. Hong Kongu, Tajvani, Singapori dhe Japonia, kanë pasur gjithashtu suksese të…

Lexo më tepër

1,15 miliardë Euro donacione, 56,5% janë kredi që duhen shlyer bashkë me interesin

Në konferencën e Donatorëve për Shqipërinë, organizuar nga Komisionit Europian, u mblodhën 1.15 miliardë euro donacione, grante e kredi për procesin e rindërtimit pas tërmetit të 26 nëntorit 2019. Referuar raportimeve të deritanishme, pjesa më e madhe janë kredi me interesa të ulëta. Por cila është diferenca mes tyre? Donacionet janë dhurime direkte në para, që përgjithësisht nuk lidhen me ndonjë kusht të veçantë. Grantet janë fonde të dhëna nga qeveritë, koorporatat apo instituconet. Për të përfituar nga grantet, përfituesi duhet të bëjë aplikime apo propozime, pra duhet të ketë…

Lexo më tepër

Shtrenjtohen sërish çmimet e apartamenteve, arsyeja taksat dhe pastrimi i parave

Çmimet e apartamenteve kanë shënuar një tjetër rritje gjatë muajve të fundit, pas një periudhe stanjacioni. Sipas operatorëve të tregut, shtrenjtimi ka ndodhur në të gjitha zonat dhe është i dukshëm në pallatet e reja që sapo kanë nisur të ndërtohen. Mesatarisht, nëse do të blesh sot një hyrje, duhet të paguash 100-150 euro më shumë për metër katror, sesa pak kohë më parë, madje në disa zona rritja është dhe më e fortë nw 300-600 euro më shumë. Dy janë arsyet e kësaj tendence, sipas operatorëve, së pari rritja…

Lexo më tepër

Koncesionet e Edi Ramës, po e shterrojnë ekonominë e Shqipërisë

SaveShare Për 11 mujorin 2019, eksportet ranë me 4%, tkurrja më e lartë që nga 2015-a. Të tre grupet kryesore “Tekstile dhe këpucë”, “Minerale, lëndë djegëse, energji elektrike” dhe “Materiale ndërtimi dhe metale”, që përbëjnë 71% të totalit të eksporteve, kishin tendencë negative. Tekstilet dhe këpucët, që zënë 40% të eksporteve totale, të dobësuara prej dy vitesh nga nënçmimi i euros, presin sërish tendencë negative. Flamur Hoxha, i kompanisë Kler, në prodhimin e këmishëve, parashikon se sektori fason vitin që vjen do të performojnë me rënie dhe falimente për kompani…

Lexo më tepër